Verschil Sociale Hygiëne en HACCP

Op de vraag 'Is Sociale Hygiëne hetzelfde als HACCP?' is het antwoord 'Nee'. De twee termen hebben zelfs niks met elkaar te maken. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen Sociale Hygiëne en HACCP en waar de verwarring vandaan komt.

De term 'Sociale Hygiëne'

Sociale Hygiëne betekent letterlijk: 

“Dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

Het woord 'hygiëne' komt van de Griekse godin van reinheid en gezondheid, het woord 'sociaal' heeft betrekking op gevoel hebben voor wat anderen willen of denken. Sociale Hygiëne gaat dus over hoe je met andere mensen omgaat.

Bekijk ook de uitleg over 'Wat is Sociale Hygiëne' uit de Sociale Hygiëne Video Training


De term 'HACCP'

HACCP is de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een risico-inventarisatie van voedingsmiddelen. Het is een voedselveiligheidssysteem om ervoor te zorgen dat voedsel tijdens de opslag, verwerking, bereiding en verpakking hygiënisch behandeld wordt. HACCP heeft dus te maken met voedselhygiëne. 

Bekijk de uitleg over HACCP in onderstaande video uit de HACCP Video Training

Verwarring Sociale Hygiëne en HACCP

Er bestaat veel verwarring tussen de termen 'Sociale Hygiëne' en HACCP terwijl ze feitelijk niks met elkaar te maken hebben. Sociale Hygiëne is gerelateerd aan alcohol(verkoop) en HACCP is gerelateerd aan voedselhygiëne. De verwarring ontstaat in de praktijk door het woord 'hygiëne' in het begrip 'Sociale Hygiëne'. Dit woord komt van het woord 'Hygieia', de Griekse godin van reinheid en gezondheid. In de samenleving denken we bij het woord 'hygiëne' wel aan netjes en schoon maar niet in combinatie met 'Sociaal' (omgang met elkaar).   

In het Engels wordt de term 'Sociale Hygiëne' vertaald als 'Social Responsibility'. Wanneer je deze Engelse term weer terug zou vertalen naar het Nederlands kom je uit op 'Sociale Verantwoordelijkheid'. Wanneer deze term ook op deze manier in het Nederlands gebruikt zou worden, zou er geen verwarring meer bestaan tussen Sociale Hygiëne en HACCP. 

Jij hebt dit artikel nu gelezen, dus jij weet nu in ieder geval het verschil